Rollercoaster Tycoon

Vrijwel iedereen die van gamen houdt, heeft het weleens gespeeld: Rollercoaster Tycoon. Al jarenlang is dit een enorm populair spel onder de jeugd op de computer of op portable apparaten zoals de Nintendo DS of 3DS. Het doel van het spel is om zo goed mogelijk een amusementspark te managen. Je moet daarbij zorgden dat alles goed verloopt, dus er moeten voldoende mensen komen, er moeten voldoende attracties zijn en problemen in het park moeten worden opgelost. Het park kun je in principe naar eigen wil uitbreiden en vormgeven, maar je moet wel in gedachte houden dat het te managen moet blijven en dat er mensen moeten blijven komen.

Een belangrijk aspect van dat vormgeven is het bouwen van achtbanen, zoals de titel van het spel al doet vermoeden. In principe zijn er vier hoofdseries uitgekomen van het spel, getiteld: Rollercoaster Tycoon, Rollercoaster Tycoon 2, Rollercoaster Tycoon 3 en Rollercoaster Tycoon World. Bij al deze hoofdseries is het mogelijk op uitbreidingspakketten te kopen om nog meer mogelijkheden te krijgen wat betreft het bouwen van achtbanen en andere attracties.

De laatste hoofdseries, namelijk Rollercoaster Tycoon World uit 2016 valt het meest uit de toon van de vier serieus, in de zin van dat het een andere beleving oplevert. Het introduceerde een nieuwe “Architect mode” en “veiligheidsbeoordeling” opties bij de aanleg van de achtbanen. Het spel is ook de eerste die de Steam Workshop opneemt.

Het heeft meestal slechte recensies ontvangen omdat het veel plezier, waarde en charme van de originele spelformule heeft verwijderd. Waar het oorspronkelijk de bedoeling was om het spel te spelen op de computer of consoles zoals de Xbox of Playstation, daar zijn als gevolg van de technologische ontwikkelingen in de wereld spin-offs van Rollercoaster Tycoon gekomen. Men besefte namelijk dat er ook vraag was naar het kunnen spelen van de game op de telefoon, waardoor Rollercoaster Tycoon 3 en 4 bijvoorbeeld ook in de App- en Playstore zijn uitgekomen. Daarnaast is er ook Rollercoaster Tycoon 3D op de markt gebracht, die gepeeld kan worden op de Nintendo 3DS. Rollercoaster Tycoon is namelijk het ideale spel om te spelen op vakantie of in de auto als je onderweg bent.

Het is dus de bedoeling om een attractiepark zo goed mogelijk te managen. Hoe goed je bezig bent, kun je zien aan de hand van de rating en de waarde die het park krijgt in het spel van de virtuele gasten die langskomen. Op de meeste Rollercoaster Tycoon spellen zijn speciale taken die je kunt uitvoeren die je helpen om het park beter te maken, maar je kunt natuurlijk ook op eigen houtje opereren. Een belangrijk onderdeel van het onderhouden van het park is bijvoorbeeld ook het aannemen van werknemers, die ervoor zorgen dat het park schoon blijft en dat de attracties het blijven doen.

Tips voor Rollercoaster Tycoon

Op deze pagina zullen we een aantal tips geven om het maximaal te kunnen genieten van het spelen van Rollercoaster Tycoon.

– Kies een scenario waarbij je echt vanaf het begin moet beginnen. Het leukste is om vanaf de grond je eigen park op te bouwen en langzaam meer geld en waarderingspunten te verdienen. Het moeilijkst en het leukste is dan om met een leeg grasveld te beginnen

– Het is aan te raden je loon aan te passen aan het hoeveelheid geld dat je nodig hebt om de benodigde achtbanen te kunnen bouwen.

– Belangrijke tips bij het bouwen kunnen zijn dat je een goede ingang maakt me een pad waar mensen over kunnen lopen. Maak daarnaast ook parkjes waar bezoekers tussendoor kunnen ontspannen. Als het in de game na april is, is het mogelijk om attracties met water toe te voegen. Dit zijn attracties die vaak erg in de smaak vallen bij de bezoekers op het spel. Bouw verder, naast de grote achtbanen die natuurlijk nodig zijn in je attractiepark, genoeg andere attracties om je bezoeker bezig te houden en zet enkele etenstentjes neer.

– Als je de basis van je park gelegd hebt, dus wanneer je een goede balans van attracties hebt, is het tijd om het park open te gooien en te kijken hoe de gasten toestromen.

– Wanneer problemen opspelen, is het altijd mogelijk het spel te pauzeren om het probleem op te lossen.

– Nu is het tijd om flink geld te gaan verdienen. Want hoe meer bezoekers er komen, hoe meer geld je verdient en des te meer attracties je weer kunt maken.

Recensies van de game.

Voor mensen die niet houden van te veel actie en houden van simulatiespellen is dit een uitermate geschikte game. Je kunt je fantasie loslaten met de eindeloze verschillende mogelijkheden die je hebt. Toch zijn er ook wel klachten, al zijn die vaak op details gericht. Zo zitten er kleine foutjes in het spel. Bijvoorbeeld als je een houten achtbaanbaan bouwt, met een haarspeldbocht in een bepaalde hoek naar links, zonder het spoor goed te hangen, zullen de karretjes van het spoor vliegen en kun je een aanwezigheidsvermindering verwachten in de nabije toekomst. Verder vinden sommige mensen het vervelend dat het spel maar werkt op twee snelheden, namelijk pauze en spelen. Sommige gamers vinden dat de tijd te snel voorbij gaat.