Platforms voor Online Gaming

Er zijn een hele hoop factoren die kunnen bijdragen aan een positieve game-ervaring. Er is namelijk niet alleen verschil wat betreft genres van games die bepaalt hoe je game ervaring is. Ook op welk apparaat je dit doet draagt daar in belangrijke mate aan bij. Zo kun je spelen op een Xbox, Wii, PlayStation, pc en meer. In het vervolg zullen wij een overzicht geven van de tien populairste en meest gebruikte platforms over de hele wereld met hun kenmerken.

– Hoewel je toch anders zou verwachten, is de pc nog altijd het meest gebruikte gameplatform. Oorspronkelijk is het online gamen ook ontstaan op de pc. Dat is in principe logische, aangezien je op een console kunt spelen vanaf de bank met je vrienden. Daarom hebben de consoles zich ook pas later ontwikkeld op het gebied van online gaming ten opzichte van de pc. Achter je pc kun je niet echt hangen, aangezien je met toetsenbord en muis in principe aan je laptop of computer verbonden zit.

Het is daarom ook niet logische om met vrienden met zijn allen om een pc te gaan zitten ontspannen. Dat is ook de reden waarom online gaming op de computer al snel populair werd, aangezien het wel geschikt is om via een onlineverbinding te gamen met anderen. Een groot voordeel van gamen op de pc, is dat je je in principe niet snel hoeft aan te passen aan technologische ontwikkelingen.

Zij kunnen in principe de hardwaren in de computer laten zitten en eventueel attributen kopen om het functioneren van de pc te verbeteren. Bij de Xbox of PlayStation bijvoorbeeld zie je dat sinds een aantal jaar de PlayStation 4 en Xbox One op de markt zijn, waardoor de voorgangers daarvan eigenlijk niet geschikt meer werden. Een ander voordeel is dat de games vaak een stuk goedkoper zijn en dat je bij wijze van spreken videogames van 15 jaar nog gewoon kun spelen. Dit kan op een console niet, om dat een PlayStation 4 daar bijvoorbeeld te duur voor is.

– De PlayStation 4 is na de pc waarschijnlijk de meest bespeelde console. Zoals eerder al vernoemd heeft het grote voordelen, aangezien je bijvoorbeeld ontspannen vanaf de bank kunt gamen met je vrienden. Tegenwoordig is het dus ook mogelijk om online te gamen. Verder is het voordeel dat je de PlayStation 4 kunt linken aan je PlayStation Vita, een portable computer die je dus mee kunt nemen zodat je bijvoorbeeld kunt spelen in de auto of wanneer iemand anders de PlayStation 4 bezet houdt. Ook kun je screenshots en video’s opslaan van de belangrijke gebeurtenissen die plaatsvinden tijdens het gamen. Bovendien kun je de PlayStation 4 tegenwoordig verbinden met je telefoon via de app van PlayStation.

– Hoewel de PlayStation 4 inmiddels al jaren uit is, spelen er nog genoeg mensen op de PlayStation 3. Grafisch is het natuurlijk wat minder mooi, de spellen zijn minder uitgebreid en er zijn gewoon minder mensen die er nog op spelen. Toch voldoet de PlayStation 3 absoluut nog aan veel eisen van de gamer. Het aanschaffen van een PlayStation 4 is toch een flinke investering, dus voor die mensen is de PlayStation 3 nog ruim voldoende. Een ander voordeel van beide PlayStations is dat er voldoende video apps zijn die op de consoles werken, zoals Netflix.

– De Xbox One is de tegenhanger van Sony’s PlayStation 4 en is min of meer gelijkwaardig qua hoeveelheid gamers dat erop speelt. Voordelen zijn dat je via een app op je telefoon of tablet de console kunt verbinden met een SmartGlass. Verder kun je spelen op de Xbox Kinect, die reageert op bewegingen via een cameraatje en die je kunt aansturen met de stem. Andere voordelen zijn dat je net als op de PlayStation kunt livestreamen via Twitch, wat onder jongeren zeer veel bekeken wordt, en dat je screenshots en video’s van het gamen kunt opslaan en delen met iedereen. Voor de andere positieve punten van de Xbox, die er zeker nog zijn, moet je zelf spelen om ze te kunnen ondervinden.

– De Xbox 360 is net als de PlayStation 3 nog altijd zeer populair. Een voordeel ten opzichte van de PlayStation 3 is dat je een zogenaamde party kunt aanmaken, waarin je met een groep vrienden kunt praten via de headset tijdens het gamen. Een nadeel t.o.v. de PS3 is dat jaarlijks een respectievelijk bedrag moet worden betaald om online te kunnen spelen.

– De mobiele telefoon is daarnaast ook in opkomst als populair gaming platform, waarbij de huidige Samsung Galaxy S8 toch wel als meest geschikt wordt beschouwd. Maar ook de Samsung Galaxy S7, de HTC 10 en de Moto Z Play zijn uitermate geschikte smartphones om te gebruiken voor games die je kunt downloaden in de App- of Playstore.

– De Wii U van Nintendo bestaat ook nog niet al te lang, maar is ook zeker populair. Hoewel officieel de productie ervan al is gestopt, spelen nog altijd veel mensen op de Wii U. Het heeft als voordeel ten opzichte van de Wii dat je een portable gamepad bijgeleverd krijgt, die je mee kunt slepen door het huis of mee kunt nemen inde auto.

– Evenals de smartphone is de tablet ook een populair platform. Het heeft in principe dezelfde mogelijkheden als de telefoon, alleen is het scherm veel groter en dus voor sommigen prettiger om op te spelen.

– De Nintendo Wii, was een aantal jaren geleden een baanbrekende console, aangezien je videogame werd aangestuurd door de bewegingen die je zelf maakte. Dit was zo baanbrekend, omdat je in dit geval dus moet bewegen om je poppetje voort te kunnen bewegen of een actie te laten doen op het spel. Dit zou betekenen dat sporten en gamen met elkaar verbonden kunnen worden. Daarom was in eerste instantie de Wii erg populair en is dat nog steeds wel, maar het kan de andere grote consoles nog niet echt bijhouden op het gebied van uitgebreide games en goede onlinemogelijkheden. Bovendien bestaat er inmiddels een opvolger van: de Wii U, die weer verbeteringen heeft ten opzichte van de normale Wii.

– Onlangs is ook de Nintendo Switch uitgekomen, waarvan nog moet blijken of het zo populair kan worden als de PlayStation of Xbox wat betreft online gaming. De eerste vooruitzichten zijn wel goed, aangezien naar dit apparaat grote vraag is. Het is een normale console met als voordeel dat de controller te veranderen is (vandaar de switch) naar een portable apparaatje met een scherm waar je onderweg op kunt spelen.