Clash of Clans

In tegenstelling tot de meeste spellen die wij op deze site behandelen, is Clash of Clans een spel dat gratis te spelen is, voor iedereen. Ook is het een spel dat je niet speelt op je console, of op je computer, maar op je mobiele telefoon! Clash of Clans is namelijk alleen beschikbaar voor apparaten met iOS, of met Android. Maar wat is dit spel nou eigenlijk, en waarom is het in slechts een aantal jaren een van de populairste spellen van de wereld geworden? Op deze pagina zullen we proberen antwoord te geven op deze pagina’s. We zullen beginnen met een uitgebreide uitleg van het spel zelf.

Het doel van het spel

Clash of Clans is een zogenaamd strategiespel, waar het de bedoeling is om een zo sterk mogelijke stad te bouwen en te onderhouden. Er zijn verschillende gebouwen die je kunt gebruiken om je dorp, stad of stam te laten groeien. Deze gebouwen kunnen dienen als opslagplaats voor bouwmiddelen, of voor het trainen en het opleiden van manschappen. Je kunt de grondstoffen en bouwmiddelen uit de grond of uit mijnen halen. Ook kun je er echter voor kiezen om omliggende stammen of dorpen aan te vallen. Dit zijn andere spelers, die er dus ook voor kunnen kiezen om jou aan te vallen, met als doel het stelen van jouw grondstoffen. Naast de veroverde stoffen ontvang of verlies je ook trofeeën. Hoe meer trofeeën, hoe hoger je divisie.

Als je nieuwe gebouwen wil bouwen, heb je naast grondstoffen ook nog bouwvakkersketen nodigen. Gebouwen bouwen levert ervaringspunten op, waarmee je levels kunt stijgen. Hoe hoger je level, hoe beter de troepen die je kunt ontwikkelen. Als je het gevoel hebt dat je niet snel genoeg omhoog gaat, is er nog een andere optie om jezelf te ontwikkelen in het spel. Je kunt namelijk aankopen doen in de app. Hierbij kun je goud kopen, of andere bouwstoffen zoals bijvoorbeeld elixer.

Het spel heet Clash of Clans, en het heet zo, omdat je je kunt aansluiten bij een clan. Als je een speler bent met een hoog level, is de kans groter dat je wordt toegelaten tot sterkere clans. Het is dus belangrijk om jezelf goed te blijven ontwikkelen. Als je je eenmaal in een clan bevindt, kan de leider van jouw clan ervoor kiezen om een bepaalde clanoorlog te starten. De spelers uit de clan nemen het dan op tegen elkaar. Als jouw clan wint, en jij hebt hier een belangrijk aandeel in, krijg je veel punten, en mooie andere beloningen.

De reacties

Clash of Clans is een spel dat over het algemeen heel goed is ontvangen. Het spel, dat is gemaakt door Supercell (een grote mobiele gameontwikkelaar), krijgt hoge ratings op verschillende gaming sites. Uiteraard helpt het mee dat het spel gratis te spelen is. Veel mensen prijzen het feit dat het niet moeilijk is om Clash of Clans te spelen. Als je het spel start, weet je eigenlijk gelijk wat je moet doen, en er komen geen ingewikkelde strategieën kijken bij het ontwikkelen van je stam.

Dit is een sterk punt van een spel dat je speelt op je telefoon, omdat de meeste telefoongamers er niet voor kiezen om hele uitgebreide en ingewikkelde spellen te spelen. Meestal willen de mensen een leuk spel, dat ze kunnen spelen op zogenaamde ‘dode momenten’. Hierbij kun je denken aan een treinreis, of het moeten wachten voor bijvoorbeeld een tandartsafspraak.

Een ander punt dat geroemd wordt heeft te maken met de mogelijkheid van het spelen tegen de computer. Veel strategiespellen zijn alleen te spelen met een andere tegenstander, het feit dat je Clash of Clans ook kunt spelen zonder internet, geeft een groot voordeel.

In de applicatiewinkels van Android en iOS heeft de app tijdenlang bovenaan gestaan in de hitlijsten. Het spel werd heel erg veel gedownload, en ondanks het feit dat je niet hoeft te betalen om het spel te spelen, levert Clash of Clans 1,5 miljoen dollar per dag op. Dit heeft te maken met advertenties, en in-app aankopen die je kunt doen. Deze aankopen kunnen ervoor zorgen dat je sneller kunt level-uppen.

Review

Onze review sluit aan bij de meeste reacties. Clash of Clans is een leuk, maar tegelijkertijd simpel spel dat voor veel speelplezier kan zorgen. Vanaf het begin kun je lol hebben in het strategiespel, maar als je je stam blijft door ontwikkelen, en je je aansluit bij een clan, kan het echte spel beginnen. Het enige nadeel dat we tegen zijn gekomen heeft te maken met de chatfunctie. Deze kan soms wat vervelend zijn, omdat de gesprekken meestal niet gaan over het spel. Er wordt veel in geadverteerd, en er worden ook regelmatig seksuele opmerkingen en aanbiedingen gedaan. Al met al is Clash of Clans zeker het proberen waard, en al helemaal omdat het een spel is, waarvoor je niks hoef te betalen.