Championship Manager

Een van de meest populaire wat betreft online sportspellen en dan in dit geval voetbal, zijn de Championship Manager spellen. Ze bestaan al sinds 1992 en zijn door de jaren heen zeer geliefd geworden bij fans. Het spel valt in verschillende gamegenres te plaatsen. Zo is het in eerste instantie een voetbalspel. Het is wel nodig om enigszins wat verstand te hebben van voetbal wanneer je dit spel wil gaan spelen. Op zich lijkt het ook wel logisch dat iedereen die de spellen speelt dat ook wel heeft, anders zou je het videospel niet kopen. Ook is het een strategiespel, omdat het feitelijk gaat over het nabootsen van een carrière van een voetbaltrainer. De game bevat niet zozeer veel actie, maar simuleert de gebeurtenissen aan de hand van de keuzes die jij maakt als trainer.

Het spel is zo uitgebreid dat je dus strategisch weloverwogen beslissingen moet nemen, om zo optimaal mogelijk te presteren. Het is daarom ook wel een lastig spel, omdat er zoveel keuzes zijn die gemaakt moeten worden. Daarmee is het spel wel zeer uitdagend, vooral voor mensen die willen ervaren wat er allemaal bij komt kijken als je een voetbaltrainer bent van een club. Je kunt daarbij kiezen voor vrijwel elke club op professioneel niveau in ongeveer elk land. Na een breuk tussen de oorspronkelijke ontwikkelaars van het spel, Sports Interactive en software uitgever Eidos Interactve, is het vergelijkbare spel Football Manager bedacht dat veel populariteit heeft gekregen.

Toch is Championship Manager wel blijven bestaan en is er ook in 2017 weer een versie van uitgekomen die over het algemeen in Engeland, maar ook in Nederland, veel wordt gespeeld. Op dit spel kun je gebruik maken van meer dan 450 clubs in wel 25 competities, verdeeld over 12 landen. De 2017 versie heeft het simulatiespel nog realistische gemaakt, waardoor je nog meer betrokken raakt bij en je in kunt leven in een voetbaltrainer. De nadruk is ook vooral gelegd op de assistent-manager functie die dit jaar is uitgebreid en het feit dat je eigen uitgebreide trainingsschema’s kunt bedenken om je talenten zich optimaal te kunnen laten ontwikkelen.

5 tips voor het spelen van Championship Manager

– Er worden in het spel twee munteenheden gebruikt en het is belangrijk deze goed van elkaar te kunnen onderscheiden, want je kunt er verschillende dingen mee kopen. CM$ is een van die munteenheden en kan gebruikt worden om de infrastructuur binnen de club te verbeteren. Die CM$ munteenheid kan worden overgezet in zogenaamde Coaching Funds, waarmee je mensen kunt inhuren voor je club om te komen werken en spelers kunt verbeteren.

– Je moet verstand hebben van formaties van elftallen. Er zijn meer dan 20 formaties uit te kiezen, dus het is belangrijk dat je zorgt dat je spelers zo goed mogelijk voor de dag komen in een bepaalde formatie die jij hebt gekozen door ze daar specifiek op te laten trainen. Ook is het belangrijk meerdere formaties te beheersen en begrijpen, omdat geen enkele formatie is opgewassen tegen alle andere formaties.

– Het is aan te raden om te investeren in spelers die flexibel zijn wat betreft positie. Dat wil zeggen dat het een goede tip kan zijn om een speler kopen die op meerdere posities uit de voeten kan.

– Gebruik je geld allereerst voor zaken die een permanente verbetering opleveren, zoals het verbeteren van het trainingscomplex.

– Om crises op te lossen of te voorkomen wordt het absoluut aangeraden om verschillende coaches in te huren, zodat je niet zelf overal aan hoeft te denken. Zo zijn er bijvoorbeeld coaches beschikbaar die je spelers trainen op het gebied van kracht, sprinten of fitheid.

Recensies 

Over het algemeen zijn de recensies over dit spel wisselend. Aan de ene kant vinden spelers van het spel het een goedkoop en aangenaam alternatief voor Football Manager, dat misschien wat populairder en uitgebreider is, maar ook veel duurder. Het spel is ook ideaal om onderweg te spelen, aangezien de ervaring van het spel in principe zorgt dat het een prettige game ervaring oplevert in bijvoorbeeld de auto.

Wel is er ook kritiek op de game, aangezien mensen vinden dat het wat traag gaat. Soms kan het zo zijn dat je tijden zitten te kijken naar je aanvallers, die maar niet willen verbeteren, waardoor de meeste wedstrijddagen niet heel veel plezier opleveren.