America’s Army

Gamen is een aantal jaar uitgegroeid tot een uitermate populair tijdverdrijf. Gamers vinden het prettig om vanuit hun eigen luie stoel allerlei spannende en gevaarlijke avonturen te beleven alsof ze er zelf bij zijn. Ook vinden veel mensen het leuk om het in online games tegen andere op te nemen. Het doel van de makers van spellen is vaak puur om vermaak aan te bieden. Er zijn echter ook spellen met een serieuzer doel zoals America’s Army. America’s Army werd namelijk in 2002 gemaakt om jongeren te motiveren zich aan te sluiten bij het Amerikaanse leger.

De game werd hoogstpersoonlijk in elkaar gezet door Luitenant-Kolonel Casey Wardynski. Hoewel het spel inmiddels is opgekocht door een gameproducent is het idee achter dit spel nog niet verdween. In deze tekst zullen we je meer vertellen over deze game.

America’s Army is een zogeheten First person shooter, dit houdt in dat je als speler vanuit het perspectief van de hoofdpersoon kijkt. Je ziet op het beeldscherm wat de hoofdpersoon in het spel op dat moment ziet, dit kan bijvoorbeeld je eigen wapen zijn met daarachter de achtergrond. Dit type schietspellen worden vaak erg gewaardeerd omdat ze een realistisch gevoel geven. Bijzonder aan America’s Army is dat het gratis te downloaden en te spelen is.

Het spel kwam in 2002 online waar al in 2000 werd begonnen met de ontwikkeling ervan. Tot het einde van 2008 werden bovendien regelmatig updates uitgevoerd. De laatste update betrof een update naar versie 2.8.5. Al deze versies zijn uitsluitend te spelen op de pc.  In November 2005 is echter ook een speciale verse van de game uitgekomen voor andere platformen. Dit spel heet America’s Army: Rise of a Soldier en is te spelen op XBOX en Playstation 2. In tegenstelling tot het normale spel moet je voor deze game wel geld betalen.

Gids voor het leren spelen van America’s Army

Wanneer je begint met het spelen van America’s Army moet je direct een belangrijke keuze maken. Je moet namelijk het wapen kiezen waarmee je gaat spelen. Kies je bijvoorbeeld voor een M24 SWS-sniper of heb je liever een M9A1 pistool. Je hebt behalve een hoop verschillende pistolen en snipers ook andere nuttige middelen die je kunt kezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een M84 Stun Grenade of een M106 Fast Obscurant Grenade om je vijanden te verblinden. Vervolgens kies je jouw klasse die bepaalt welke wapens je tegelijkertijd bij je kunt hebben. Als je vervolgens gaat schieten moet je rekening houden met een aantal variabelen.

Een belangrijk tip is om de spatiebalk ingedrukt te houden, als je dit doet zal je adem ingehouden worden en je beter kunnen richten. Het schieten zal je verder vooral door het vaak te doen onder de knie moeten krijgen. Een andere belangrijke tip om America’s Army te spelen is dat communicatie belangrijk is als je samenwerkt. Coach je teamgenoten waar de vijand zich bevindt, en zij zullen jou ook helpen. Ook zal je teamgenoten moeten dekken als ze aan het zekeren of zichzelf doen herleven. Deze tips helpen je niet direct een veel betere speler te worden.

Net als bij bijna alle andere spellen is het ook bij America’s Army van groot belang om veel te spelen. Door te spelen zal je al gauw jouw eigen stijl ontdekken en steeds beter worden in het gebruiken van deze stijl. Per kaart kunnen er bovendien flinke verschillen zijn in dit spel. Daarom is het aan te bevelen zoveel mogelijk verschillende kaarten te spelen. Kennis van de kaarten kan je sowieso een hoop voordelen opleveren. Als je de gebieden goed kent zal je een aantal plaatsen kunnen bereiken die eerst afgesloten leken. Verder is het belangrijk om het geluid aan te hebben staan. In America’s Army zijn je oren namelijk de beste manier om vijanden te ontdekken.

Korte review America’s Army

Over het algemeen is America’s Army een mooi en realistisch schietspel. Zeker voor een spel dat gratis te spelen is, biedt het veel opties en prima graphics. Maar de enorme mogelijkheden die een spel dat gebaseerd is op het leger biedt, worden nog niet volledig benut. Op dit moment is het spel namelijk erg gefocust op het vechten op kleine schaal tussen voetsoldaten.

Het aantal wapens is redelijk beperkt, het aantal kaarten is niet groot en je kunt geen gebruik maken van voertuigen. Als de mogelijkheden verder worden uitgebreid zou het spel nog aantrekkelijker gemaakt kunnen worden. Ook zijn de verplichte trainingsmissies en het gebrek aan offline speelmogelijkheden wellicht minpunten van America’s Army. Maar als je een fan bent van schietspellen moet je deze game zeker eens proberen. Zeker omdat het downloaden van America’s Army je geen cent kost en dit spel je zomaar urenlang spelplezier op kan leveren.