Age of Empires

Computers en de digitalisering maken niet alleen werken en het onderhouden van contacten een stuk makkelijker. Het voegt ook een hoop mogelijkheden voor het besteden van onze vrije tijd toe. Zo kun je heerlijk rondkijken naar wat andere mensen posten op social media of gamen. Gamen is iets dat voor veel mensen een grote hobby is geworden in de afgelopen jaren. Er zijn een aantal populaire spellen die door miljoenen mensen over de hele wereld worden gespeeld. Age of Empires is een van deze games. In deze tekst zullen we je meer vertellen over deze populaire game.

De eerste versie van Age of Empires kwam uit in 1997. Het spel werd door ontwikkelaar Ensemble Studios geproduceerd en vervolgens uitgebracht door Microsoft.  Al snel bleek de game een groot succes en kwam een uitbreidingspakket voor deze eerste versie uit. Dit uitbreidingspakket heet Age of Empires: The Rise of Rome. In 1999 kwam vervolgens het vervolg op dit eerste spel uit, dit vervolg heet Age of Empires 2: the Age of Kings. Ook voor deze tweede versie werd een uitbreidingspakket uitgebracht. Dit uitbreidingspakket werd in 2000 op de markt gebracht en heet Age of Empires 2: The Conquerrors.

Hoewel het tweede deel van het spel sterk verschilt met het eerste, zijn er toch ook veel overeenkomsten. Het doel van het spel is namelijk in beide gevallen om een zo groot mogelijk rijk te bouwen en andere volkeren te verslaan. Het bouwen van een rijk gebeurt aan de hand van de vier verschillende grondstoffen. De grondstoffen zijn: goud, steen, hout en voedsel. Om nieuwe gebouwen neer te zetten, technologie te ontwikkelen of je leger uit te breiden moet je een bepaalde hoeveelheid van deze grondstoffen betalen. De grondstoffen kunnen verzameld worden door je inwoners te laten jagen, vissen, hout te hakken of door goud of steen te mijnen.

Strategie en tactiek in Age of Empires

Bij een spel als Age of Empires is tactiek natuurlijk van groot belang. De keuzes die je maakt met je grondstoffen zijn namelijk van groot belang voor de ontwikkeling van je volk. Er is bijvoorbeeld een gespecialiseerde tactiek om zo snel mogelijk in de bronzen eeuw te komen. Er zijn eigenlijk drie belangrijke aspecten waar je om moet denken als je deze tactiek volgt. Allereerst moet je zoveel mogelijk burgers creëren, dit kan met maximaal drie per minuut. Let erop dat je dit ook consistent blijft doen zodat je later genoeg mensen hebt om alle taken uit te voeren.

Daarna is belangrijk dat je bronnen van eten en hout vindt, het liefst dicht bij je nederzetting. Tenslotte is het van groot belang dat je deze hulpbronnen optimaal weet te gebruiken. Je hebt hiervoor voldoende mensen nodig die ook nog eens de juiste taken uit moeten voeren. Op deze manier kun je razendsnel de stap naar de bronzen eeuw maken.

Een andere handige tip is om eenheden samen te voegen in Age of Empires. Door Shift in te drukken en met je muis over een aantal eenheden te bewegen, zorg je dat je deze eenheden gezamenlijk aan kunt sturen. Dit kan erg prettig zijn als je bijvoorbeeld met een leger op pad wilt en niet iedere eenheid apart wilt laten bewegen.

De eenheden hoeven overigens niet over dezelfde eigenschappen te beschikken. Zo kun je een katapult, priesters, infanterie en ruiters samenvoegen en deze als eenheid laten bewegen. Dit maakt het een stuk makkelijker om erop uit te trekken en aanvallen uit te voeren met je leger.

Korte review Age of Empires

Wanneer je Age of Empires voor het eerst opstart, komt er direct een warm gevoel bij je naar boven. Oorlogsvoering ontmoet burgerschap en het opbouwen van een land in dit spel. Bovendien ziet het er goed uit en is de speelervaring prettig. Op het eerste oog is er dus weinig mis met dit spel, maar als je langer speelt komen er toch een aantal minpuntjes aan de oppervlakte. Het is altijd lastig om een game te beoordelen op wat het is, niet op wat je had gehoopt dat het zou zijn.

In het geval van Age of Empires is het probleem dat gaandeweg het spelen de nadruk steeds meer komt te liggen op de oorlogsvoering. Zodra je een nederzetting hebt gebouwd die aan alle eisen voldoet en niet veel verder ontwikkeld kan worden. Zal het hele spel eigenlijk alleen nog maar draaien om het voeren van oorlog. Door veel spelers wordt dit als belangrijkste minpunt van het spel gezien.

Het aspect van het ontwikkelen van een samenleving is uiteindelijk namelijk toch wel erg ondergeschikt, terwijl dit volgens velen juist het leukste en interessantste aspect is. Al met al is het een geweldig leuk spel maar zit er nog zo veel meer in het concept van de game. Van ons mag er dan ook zeker een vervolg op dit populaire spel komen, waarin de verhaallijn van het ontwikkelen van een samenleving beter wordt uitgewerkt.